check Gratis bezorging vanaf 10,-

Hoe kan ik mijn deurmat schoonmaken?

Zodra het slechter weer begint te worden komt een deurmat goed van pas. Maar modderige schoenen staan garant voor een vieze deurmat. Op den duur ontkom je er dan ook niet aan om deze schoon te maken. Hoe kun je een deurmat het beste reinigen? Lees er hier alles over.

Bekijk al onze deurmatten

Stoffen deurmat reinigen

Een stoffen deurmat neemt veel vocht en vuil op. Deze zul je dan ook regelmatig moeten reinigen. Om je deurmat weer als nieuw te krijgen, kun je onderstaande stappen volgen.

  1. Begin met het uitkloppen van de deurmat. Het grootste deel los vuil en zand valt er dan al uit.
  2. Vervolgens kun je de mat stofzuigen om het vuil diep tussen de vezelfs te verwijderen.
  3. Daarna kun je een tapijtreiniger of stoomreiniger gebruiken om de mat grondig te reinigen. Vooral bij matten in een lichte kleur is dit een must voor een schone en frisse uitstraling.
  4. Sommige deurmatten zijn geschikt om te wassen. Kijk altijd goed of jouw deurmat daar tegen kan. Een kleine deurmat van maximaal 50x100 cm kun je in een huishoudelijke wasmachine stoppen. Het kan echter wel zijn dat de trommel in disbalans raakt doordat de mat zich vol zuigt met water en erg zwaar wordt. De mat mag na afloop gecentrifugeerd worden, maar wel op een laag toerental. Heeft de mat een zware rubber backing, dan is het beter om er mee naar een industriële wasmachine te gaan. Die vind je vaak bij tankstations. Gebruik een wasmiddel zonder bleekmiddelen en laat wasverzachter achterwege. Wasverzachter zorgt ervoor dat de mat minder vocht absorbeert.
  5. Geen tapijtreiniger bij de hand en durf je het wassen in de wasmachine niet aan? Je kunt een deurmat ook met de hand wassen. Bijvoorbeeld in bad of buiten met een tuinslang.
  6. Laat de mat goed en liefst in zo korte mogelijke tijd drogen om de vorming van schimmel te voorkomen. Leg de mat nooit in de volle zon, dan is er kans op verkleuring.

Rubber deurmat reinigen

Een rubber deurmat is één van de meest eenvoudige matten om te reinigen. Door de open structuur valt het meeste vuil er doorheen. Overig vuil kun je verwijderen door de mat uit te kloppen en deze aanvullend af te spuiten met een tuinslang of hogedrukspuit.

Reinigen kokosmat

Een kokosmat is gemaakt van natuurlijke vezels waar vuil zich tussen ophoopt. Door de mat flink uit te kloppen zal het meeste zand en vuil uit de mat vallen. Vanwege de ruwe vezels is een kokosmat lastig te stofzuigen.

Spaghettimat schoonmaken

Net als een rubbermat, heeft een spaghettimat een open structuur. Het meeste vuil zal dan ook door de mat heen vallen. Overig vuil kun je verwijderen door de mat uit te kloppen en deze aanvullend af te spuiten met een tuinslang of hogedrukspuit.

Deurmat kopen? Bekijk al onze deurmatten.

Meer hulp nodig bij het kiezen van een deurmat? Bekijk onze keuzehulp pagina eens.